Juhana Vartiainen

Kolme tarinaa Suomesta – eli miksi haluamme uudistuksia

Juttelin hiljattain itäsuomalaisen yrittäjän kanssa. Hän halusi laajentaa toimintaansa ja rekrytoida lisää työntekijöitä, joilla olisi juuri hänelle sopivaa osaamista. Koska saman alan yritys oli hiljattain lopettanut toimintansa kohtuullisen etäisyyden päässä, hän koetti houkutella alan osaajia lopettaneen yrityksen henkilökunnasta töihin. Ei onnistunut — ainakaan heti, koska työpaikkansa menettäneet halusivat ensin hieman ”huilata” ansiosidonnaisella.

Toinen tarina tulee pohjanmaalaiselta ravintolayrittäjältä. Hän on hiljattain tehnyt päätöksen sunnuntain aukiolon lopettamisesta. Se oli ollut tappiollista jo jonkun aikaa eikä sitä ikuisesti kannata tappiolla pyörittää. Vaikka asiakkaita olisi, pakollinen kaksinkertainen palkka on liian suuri kustannus. Henkilöstölle tämä on menetys, koska sunnuntaitunnit ovat olleet suosittuja. Moni olisi valmis tulemaan töihin pienemmälläkin lisäkorvauksella, mutta tällaista riskiä ei ravintolayrittäjä voi ottaa. Pienissä yrityksissä toimitaan pakostakin joskus lain rajamailla, mutta se ei tietenkään ole kenellekään mieluista. Niinpä on pidettävä ravintola sunnuntaina kiinni, mikä on menetys sekä henkilöstölle, asiakkaille että yrittäjälle.

Kolmas tarina kertoo pohjoissuomalaisesta rakennusalan yrityksestä, joka oli vajaa vuosi aiemmin joutunut tilausten puutteessa irtisanomaan työntekijöitään. Irtisanottujen joukossa oli myös alisuorittaja, joka ei oikein soveltunut tehtäväänsä eikä sitä oppinut. Kun kysyntätilanne parani, rekrytoitiin taas lisää työvoimaa. Mutta koska aiemmasta irtisanomisesta oli kulunut alle 9 kuukautta, mainittu alisuorittaja vaati takaisinottovelvoitteen nojalla työsuhteen palauttamista. Tämän tuloksena firmassa on nyt ylimääräinen työvoimakustannus tälle henkilölle annetuista hommista, koska toisen työntekijän pitää ne joka tapauksessa tehdä uudestaan.

Kaikki nämä tarinat ovat tietysti vain yrittäjien kertomia, ja varmaan niissä on monenlaista vastakkaistakin näkökulmaa. Ne kertovat kuitenkin tylyllä tavalla siitä, miksi Suomessa monien mielestä on ”pula työpaikoista”, vasemmistolle mieluista ilmausta käyttääkseni.

Ne kaikki toimivat myös perusteluna sille, mitä hallitus ja Kokoomus ajavat.  Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään. Parempi olisi tietysti miettiä koko työttömyysturva uudelleen niin, että se todella olisi järkevä vakuutus työttömyyden kannalta, mutta pitäisi työnteon kannustimet terävinä.

Takaisinottovelvollisuuden aikarajaa lyhennetään myös. Se on järkevää, koska tuotannollisin syin tapahtuvissa irtisanomisissakin usein on mukana myös liikkeenjohdollista harkintaa. Jos ahkera ja osaava ammatti-ihminen irtisanotaan tilausten puutteessa, hän pääsee kyllä takaisin, kun tilanne paranee. Kaikki eivät ansaitsekaan päästä. Useimmissa organisatioissa ja yrityksissä on ihmisiä, jotka eivät niihin kuuluisi ja joiden sekä itsensä että työnantajan kannalta olisi parempi olla muissa töissä. Mitä helpompi on päästä eroon tehtäväänsä huonosti sopivasta työntekijästä, sitä halukkaampia yritykset ovat rekrytoimaan.

Ja kunhan sunnuntaityön pakollista tuplapalkkaakin aikamme kakistelemme, eiköhän siinäkin jossain vaiheessa järjen ääni voita. Sairaanhoitajat ja poliisit ansaitkoot sunnuntaikorvauksensa, mutta miksi estää muiden hyödyllistä työntekoa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Nyt tarkkana Vartiainen. Se puoli huolimattomasti esitetty sunnuntaityökorvausten poisto maksoi prosentin kannatuksessa.

Tuosta ensimmäisestä esimerkistä sanoisin, että yleensä tuommoisesta huilaamisesta määrätään karenssi.

Jukka Laine

Kukas se kuuluisa unilukkari olikaan. Nyt tarkkana Vartiainen. Työmarkkinakysymyksissä aivot narikkaan. Onko se kannatus hintansa väärtti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Kaikki eivät ansaitsekaan päästä. Useimmissa organisatioissa ja yrityksissä on ihmisiä, jotka eivät niihin kuuluisi

Kuten eduskunnassa ,vuosia,nämä "alisuorittajat" verovaroilla ylläpidetetyt ,jotka on päätöksillään maan ajanut velkoihin.

Perkaus alkaa 2019 vaalipäivänä. Kansa ei nettiaikana unohda .

Timo Vahtera

"Sairaanhoitajat ja poliisit ansaitkoot sunnuntaikorvauksensa, mutta miksi estää muiden hyödyllistä työntekoa?"

HAH HAH.

Vartiainen niin kuvittelee olevansa guru...

"Juhana Vartiainen: "Jos paikkakunnallla ei ole työtä, pitää muuttaa työn perässä pois"

HAH HAH.
Vuoden 2017 maaliskuussa Helsingissä oli 38 200 työtöntä...

HAH HAH muuttakaa...

Timo Vahtera

"Sairaanhoitajat ja poliisit ansaitkoot sunnuntaikorvauksensa, mutta miksi estää muiden hyödyllistä työntekoa"

Ok.

Myönnän. Tiedän mitä ajoit takaa. Omat lapseni jo aikuisia, eikä minulla tilastoja, mutta... Ihan mututuntumalla heitän, että myös pienipalkkaisen siivojan pitäisi saada korvaus (yh) olemasta poissa lapsensa luota viikonloppuna. Siis siivoojat tekvät töitä ilktaisin ja viikonloppuisin.
Te kun ajattelette yhteiskunnan "etuuden" vuoksi, niin paljonko maksaa syrjäytynyt lapsi...

Anteeksi. Olen samaa mieltä kanssasi, että yrittäjän ei kuulu elättää "alisuorittujaa", ainakaan TES palkoilla. Ja muutamasta muustakin kohdasta.

Mutta eri mieltä olen myös aika monesta kohdasta.

Pekka Pylkkönen

Itseasiassa juuri esimerkiksi sairaaloissa nuo vuorolisät vasta aiheuttavatkin kärsimystä. Sukulainen on joutunut viimeisen parin vuoden aikana usein sairaalaan sydänvaivojen vuoksi ja valitettavasti toisinaan loppuviikostakin. Jos sinne joutuu pe-su välillä, ihminen makaa sairaalasängyssä ilman mitään hoitotoimenpiteitä. Maanantaina kun henkilökunta suvaitsee tulla töihin normaalilla palkalla, ruvetaan tekemäänkin jotain. Asiakasmaksut sekä verovarat palavat siinä luppoaikanakin tehokkaasti. Seinät sekä kalliit tutkimus- ja hoitolaitteet makaavat tyhjän panttina.

Ymmärrettäköön yötyöstä maksettava ekstra sillä siihen on ihmisen biologiassa selvät perusteet. Sen sijaan viikko on puhtaan sopimuksenvarainen asia eikä meillä oikeasti ole syytä heittää kahta päivää viikosta hukkaan. Johan sellainen seitsenpäiväinen viikko loisi hirveästi uusia työpaikkojakin.

---

Omaan, viisi henkeä työllistävään firmaamme ei ole muuten palkattu ketään julkisilla hauilla vaan sattumanvaraisilla kohtaamisilla. Näitä piilotyöpaikkoja on varmasti enemmän kuin työttömiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perustuuko Biologiaan Taxi yrittäjien veloittamat viikonloppu ja yö,pyhämaksujen korotus? Vain elannon hankkimmiseen ?
Tietysti tuo olisi hyvä asiakkaan kannalta jos pyhä ja yö -korvaus poistuisi ja kyydit tulisi halvemmaksi.
Silloinhan se ei ole enää perusteltua missään palveluissa.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Aivan samaa mieltä! Äitini on usein sairaalassa, jos mistäkin syystä, mitään siellä ei tapahdu ja mitään kokeita ei oteta, osastonlääkäriä ei tavoita viikonloppuna, kuitenkin sairaala on ns. päivystyssairaalakin, potilaat siellä maksavat vain kalliin vuorokausihinnan ja ovat syömässä siellä viikonloput, koska tutkimuksia ei tehdä millään lailla, omaisena joutuu vain levittelemään käsiään, kun äitee ei tiedä, missä kunnossa hän on ja kokeita "otetaan taas sitten maanantaina"! Ei hirveän tehokkaalta vaikuta tämä meidän terveydenhuolto!

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Niin, no sehän varmasti motivoi tekemään sunnuntaisin töitä paremmin kun laitetaan sairaanhoitajat töihin ilman korvausta. Hemmetti laitetaan samantien ilman palkkaa. Siihenhän tässä kuitenkin tähdätään.

Onko tullut mieleen, että viikonloput on aina kiireisiä ja hoitajat voivat olla väsyneitä. Ja aina menee etusijalle mm. keskenään tapelleet puliukot ja kännissä mopoilla rällästäneet pojat.

Ehkä hoitajat tekisivät työnsä paremmin jos tehtäsiin vaikka kuten Ruotsissa, hoitajilla 6tunnin päivä ja taso noussut huomattavasti. Todennäköisempää Suomessa ja kokoomuksella on tosin 12 tunnin päivä 6 tunnin palkalla.

Jyrki Paldán

Sairaanhoitajien työtaakkaa tuskin voi hirveästi enää kasvattaa, eikä sairaanhoitajia juurikaan ole työttöminä. Mistä siis saadaan ne lisäsairaanhoitajat palkattua tekemään nuo tunnit?

Sairaanhoitajien palkkahan nyt ei olisi korkea, vaikka kaikista tunneista maksettaisiin sunnuntaikorvaus.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ykköstarinaan olisi mielenkiintoista kuulla tarjosiko yrittäjä kilpailukykyistä palkkaa. Voidaan jeesustella 'pitää mennä töihin' mutta kyllä siinä vähän kanttia katsotaan jos tarjotaan pienempää tai lähes ansiosidonnaisen suuruista liksaa. Kansantalouden kannalta tietysti töihin, mutta yksilötalouden kannalta typerää.

Lähes kaikki 'ansiosidonnaisella makaavat' -tarinat tulevat minimipalkkaa ja/tai nollasopimuksia tarjoavilta jolloin on harvoin yksilön intressesissä lähteä ansiosidonnaiselta huonompaan työhön.

Kakkos- ja kolmoskohdista olen täsmälleen samaa mieltä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

On minullakin tarinoita. Oli kaksi yritystä. Toisen yrityksen omistajan nimi oli Koskela ja hän johti yritystään esimerkillä ja edestäpäin. Omistaja tienasi loistavasti ja työntekijätkin olivat hyvin tyytyväisiä; kävivät jopa kylässä iso herra johtajan kotona.
Toisen yrityksen omistajan nimi oli Lammio. Hän asui bunkkerissa Pattayalla, jossa eleli yrityksestä puristetuilla euroilla. Hän huuteli sieltä palkkaratkaisuihin ja työtehoon liittyviä ohjeita työntekijöille ja haukkui koko porukan kaksi kertaa viikossa. Vuosi sitten hän teki itsemurhan, ilmeisesti krapulapäissään. Viimeisenä päivänäänkin hän ihmetteli, miten toinen sai Suomen parhaat työntekijät ja hän Suomen huonoimmat.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jep. Kolme urbaanilegendaa jolla ei makrotalouden kanssa ole mitään tekemistä mutta sitä enemmän toki politikoinnin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

1.-Ne kaikki toimivat myös perusteluna sille, mitä hallitus ja Kokoomus ajavat.

2.-Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään.
-Myös yrittäjilläkin ? Sama maksutapa kuin palkansaajillla.Valtio maksaa osan.

3.-Parempi olisi tietysti miettiä koko työttömyysturva uudelleen niin, että se todella olisi järkevä vakuutus työttömyyden kannalta
-Heikentää yritysten irtisanottujen palkansaajien,veronmaksajien työttömyysturvaa.Joka turvaa elannon myös perheelle ja työttömän lapsille?
(niiltähän vietiin jo-94 lapsilisät,kotihoidontuet,lapsiperheen muut tuet,elatusmaksut) Lisää syrjäytyneitä jo kehdosta lähtien ?

4.-mutta pitäisi työnteon kannustimet terävinä.
TEM-kesäkuu-16
Avoimia työpaikkoja 74 000

Työttömiä 366 100
"Työharjoittelussa 108 000
lomautettuja 32 000
tulevia lomautettuja 1 800
Työllisyyskatsaus.

TYöttömyysturvan heikennyksilläkö niitä avoimia työpaikkoja yrityksiin syntyy?
Jotka poistaa tukien tarpeen elantoon ?

Kun korvauksia heikennetään ,koskeeko se myös luopumistukia?
Sama verokirstu kuin työttömillä.
Eläkeiän pidenys? 56v-63v luopumistuki 7v 100% verovaroista. 1 100e/kk
MELA eikä mikään ollut muuttunut 2016
THL poisti raskaantyön luottelosta maanviljelijät. (koneet ja automatisointi)

Suoraan takuueläkkeelle sekin 100% verovaroista. Ilmoittaa vain pienen työtulon tilayrityksestä ,saa takuueläkkeen.
Omaisuus ja pääomatulot ei vähennä ,toimeentuloa (tuki) varten tehtyä "eläkettä". Toisin kuin työttömän toimeentulotukea vähentää kaikki mikä menee yli normin.

Miksi perustuslain yhdenvertaisuuslakia sormeiltiin vain työttömien pakottamiseen ? Miksi kansan sosiaaliturva ei enää koske yritysten irtisanottuja veronmaksajia?
joulukuu-14

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Maksoivatko he turhaa ehkä vuosikymmeniä veroja ? Muiden tukiin työssä ollessaan . Nyt ei riitäkkään omaan työttömyysturvaan maksamansa verot?
Miksi veroja enää maksetaan jos niille ei saa vastinetta?
Ei kansan sosiaaliturvaa siksi luotu, kansan verovaroista ,ettei sitä saa kun elämäntilanne sitä tukea tarvitsee. Ne on tarkoitettu juuri tuota varten ,kansan omia rahoja.

JK. Alkaa jo tympiä kun elinikänsä saa maksaa päättäjien virheellisiä päätöksiä kolmanen kerran.
-70-90 luvulla ja nyt.

Onko kyykytys tarpeen ? Miksi Ruotsi ei tehnyt EU kilpailukykysopimusta ,kuten M.Kiviniemi maaliskuu -11?

Saksa
Julkinen velka suhteessa BKT: hen 71.20%
vuonna 2015
Suomi
alijäämä 2,7 prosenttia ja
-velka 63,1 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen
vuonna 2015

EU sovittu raja 60% BKT
Ranskan ylittää huomattavasti enemmän kuin Saksan . Sai aikaa talouden tasapainottamisee, vedoten pakolaisista aiheutuviin kustannuksiin.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Näihin minäkin kaipaisin faktavastauksia, ei sitä jargonia, että kun budjettiriihessä on näin ja näin sovittu! Hallitus ei tunnu kuuntelevan professoreiden varoituksia, jos minulla olisi valta, veisin hallituksen Myllypuron leipäjonoon, ja niitä jonoja löytyy jo joka kunnasta, tuhansien eurojen kuukausipalkalla on helppo jaella teesejä, kosketuspohja oikeaan vähävaraisen arkeen näkyy puuttuvan tältäkin kirjoittajalta tyystin, Ylelläkään ei tunnu löytyvän enää muita asiantuntijoita talouden tilasta, sinne voisi pyytää ihan tavallisen pitkäaikaistyöttömän myös joskus "päivän kasvoksi", sillä tavalla koko kansan kanava palvelisi kaikkia katsojiaan.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Kaikki nämä tarinat ovat tietysti vain yrittäjien kertomia, ja varmaan niissä on monenlaista vastakkaistakin näkökulmaa."

Varmaan on. Nämä vastakkaiset näkökulmat vain eivät kokoomuslaista ammattipoliitikkoa kiinnosta?

Mutta ei kirjoitus turha ollut. Ainakin Vartiainen sai lanseerattua kokoomuslaiseen uuskieleen poliittisesti käyttökelpoisen käsitteen, "alisuorittaja." Sopivan leimaava, mutta kuitenkin etäisen kliininen eikä avoimen biologisoiva. Tulevaisuudessa sitä voi myös varioida eri yhteyksissä käytettäväksi: alikoulutettu, alityöläinen, aliyrittäjä, alisuorittaja, alitiedostava, ali-ihmin...eiku oho.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen

Vartiaisen esimerkit ovat aitoja. Tällaista täällä tosielämässä ja työelämässä tapahtuu.

Lisään vielä neljännen esimerkin: Sen on mahdollisuus jatkokoulutukseen ansiosidonnaisen avulla. Yrityksessä työntekijä voi lähteä koulutukseen, saa ansiosidonnaista ja asiaan ei vaikuta se, että henkilöllä on jo samantasoinen työpaikka kuin mihin yhteiskunta sitten kustantaa opinnot ja maksaa runsaan ansiosidonnaisen rahan.

Viides esimerkki tulee oman yritykseni työhaastattelusta. Yksi työnhakija oli ollut maisterikoulutuksessa osin ansiosidonnaisella 10 vuotta. Viimeinen työpaikka oli ollut 10 vuotta sitten. Alempi korkeakoulututkinto oli saatu 7 vuotta sitten ja maisterin tutkinto ei ollut vielä valmis. Nyt tilanne oli se, että hänen pitäisi käydä tutkinto loppuun omalla kustannuksella eikä siihen ole varaa. Ikää hakijalla oli jo 40 vuotta eikä työura ollut vielä edes alkanut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

- Nyt alkaa syntyä työpaikkoja ja yritykset alkavat investoida oikein urakalla!

Vielä voi olla pieni aikarako välttää massatyöttömyys!
Verkkouutiset
3.1.2016
Maailmantaloudessa on ollut ennätyksellisen pitkä nousukausi.
Nyt ilmassa on käänteen merkkejä.

Nyt vain työehtosopimusten mukaisia työpaikkoja ,mitkä EK/SAK on yhdessä sopinut.
Alkaa verokirstu kilistä,kulutuksesta ja palkkaveroista.
Jää sosiaaliturvasta verovarat niille jotka sitä tarvitsee.Sairaat,vanhukset ja lapsiperheet.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Hömmm, tuosta runsaasta ansiosidonnaisesta tuntuu olevan aika iso harha monella, niin teillä yrittäjilläkin, kerronpa esimerkin: Olin työttömänä 500 päivää ensin ansiosidonnaisella saamatta uutta työtä, sen jälkeen minua kidutettiin 300 päivää pienemmällä työmarkkinatuella, jonka jälkeen kunnan oli sakkomaksujen suurenemisen pelossa palkattava minut vuodeksi palkkatuelle, halustani huolimatta en saanut työtä tehdä kokopäiväisenä, vaan vain 30h/viikko, siitä taas seurasi, että pääsin kyllä ansiosidonnaiselle takaisin, mutta tuki onkin siitä viimeisestä pallasta laskettava, eli todella pieni, kuitenkin sen verran, etten ole oikeutettu asumistukiin enkä muihinkaan tukiin, kun jopa ansaitsen ansiosidonnaisella nettona 800,- kuukaudessa, tämän summan kun kertaatte kahdellatoista, saatte niin upean summan, joka on luokiteltu köyhyysrajan alapuolelle! Nyt tipun jälleen työmarkkinatuelle ja odotan taas 300 päivää löysässä hirressä, että saisin edes kunnalta palkkatukityön, yksityisiä kun ei kiinnosta yli viiskymppinen, ei vaikka tarjota olisi 40% tuki palkanmaksuun, mikä teitä yrittäjiä vaivaa? Päivityksiä on tehty koko ajan ammattitaidon ylläpitämiseksi, sen kuin se on mahdollista näillä tuloilla, välissä jopa hankittu uusi tutkintokin, ei vain kelpaa, terveisin markkinoinnin ja mainonnan ammattilainen

Jukka Mäkinen

"..yksityisiä kun ei kiinnosta yli viiskymppinen, ei vaikka tarjota olisi 40% tuki palkanmaksuun, mikä teitä yrittäjiä vaivaa? Päivityksiä on tehty koko ajan ammattitaidon ylläpitämiseksi, sen kuin se on mahdollista näillä tuloilla, välissä jopa hankittu uusi tutkintokin, ei vain kelpaa, terveisin markkinoinnin ja mainonnan ammattilainen"

Ei yrityksiä mikään vaivaa. Noinkin kilpaillulla alalla kuin markkinointi ja mainonta, tulokset ja näytöt ratkaisevat, ja sen mukaan ostetaan työtä. Jos ei edes itseään pysty markkinoimaan niin että saisi projekteja, niin miten sitten asiakkaan tarpeita. Hyville tekijöille alalla kuin alalla aina riittää enemmän duunia kuin pystyy tekemään. Tämä koskee siis työn tekijöitä, virkahenkilöt ovat aivan eri tapaus.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #69

Jukka Mäkiselle

Tuloksia ja näyttöjä on kolmen ison valtakunnallisen kauppaketjun palveluksesta, niitä vain on suomessa aika vähän ja yksi teki juuri konkurssin, oli menestyvä yritys minun aikanani, tutkintoja on tehdä muutakin kuin markkinointia ja mainontaa, tässä iässä ei ole enää aikaa jatkuvasti hakea uusia tutkintoja, projekteihin en lähde, se ei tuo vakautta talouteen, mitä tarvitsen, projekti-ihmiset ovat asia erikseen.

Käsityksesi "hyvistä ihmisistä" on aika suppea, menestyin ihan kiitettävästi työssä ollessa, mutta kun 50 kolahti, kiinnostus on yrittäjillä lopahtanut, ja tämän kyllä näkee meidänikäisten määrästä työttömyystilastoissakin, ihan faktatietoa, ihan asenteita korjaamalla voisi tapahtua muutosta. Ja päivätyö on tehty yksityisillä, ei virassa!

Käyttäjän Marja-LiisaHolappa kuva
Marja-Liisa Holappa

Porvarillinen uudistus merkitsee aina käytännössä taantumusta!!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Olli Rehn kirjoitti -14 blogissaan että on tehty pahoja ja kalliita virheitä teollisuuden ym.kohdalla.
Aloitti hän Valcosta lähtien.
Vientiteollisuuden halvan energian saannista joka estää kilpailukykyä.Rosatomi.Olkiluoto.
UPM Pesonen uhkaili vievänsä metsäteollisuuden Saksaan
Kalliin energian,logistiikan,huonon raaka-aineen saannin vuoksi..Rikkidirektiivin vuoksi joka uhkaa viedä tuhansia työpaikkoja vientiyrityksiltä.

Päälle
Sonerakaupat,ilman osto Saksasta 4,5 Mrd. ym.
Talvivaara,
Kemira Growhow'n myynti Norjalaiselle Yaralle 21.9.2007 ,joka nosti lannoitteiden hintoja 50% (muualla 20%-30%) Elintarvikeviennin kilpailukyky,hinnat?
Lisäksi edm.myytiin 200 milj. Oikea hinta (Soklin malmit) olisi ollut 12-14 mrd.

Olisiko aika siirtää katse Arkadianmäelle, EK päätöksistä ja suunnata lasku sinne?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
-Työn teettäminen Suomessa on Pohjoismaihin ja muuhun Länsi-Eurooppaan verrattuna halpaa,
-ja jopa halvempaa kuin kotimaisen elinkeinoelämän mallimaassa Saksassa.
-Työn sivukulut ovat jo alle EU:n keskiarvon ja
-työläisten irtisanomissuoja OECD-maiden heikoimpia.

Jukka Mäkinen

Joidenkin arvioiden mukaan Soklin malmio olisi jopa 70 miljardin arvoinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomella on varaa lahjoittaa köyhälle Norjalle nuo miljardit.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Meillä on noin 500K tarinaa ihmisistä, jotka voisivat mennä sinne töihin, jos niitä paikkoja olisi. Uskoisin että sinne yrittäjäkaverisi hommiinkin näistä löydettäisiin sopivia, ettei tarvitse alkaa taas syyllistää meitä työttömiä.
PS menes taas välillä sinne torkkupeiton alle, niin ehkä ajatus sitten taas herättyä kulkee hieman paremmin.

Reijo Jokela

"mainittu alisuorittaja vaati takaisinottovelvoitteen nojalla työsuhteen palauttamista. Tämän tuloksena firmassa on nyt ylimääräinen työvoimakustannus tälle henkilölle annetuista hommista, koska toisen työntekijän pitää ne joka tapauksessa tehdä uudestaan".
Alisuorittaja taisi olla suomalainen, koska syyttävä sormi osoittaa tuota alisuorittajaa. Muussa tapauksessahan puhuttaisiin siitä kuinka tuo firma ei osaa täysimääräisesti hyödyntää kaverin potentiaalia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitään ns.uudistuksia eivät ole tehneet keskusta,kokoomus ja sdp(blogistin ent.puolue!!huom.)Suomessa ovat valtaa pitäneet juuri nämä suomen alkujaankin tuhon tielle laittaneet.Yli 200 000 työtöntä eu -kolhoosin viime vuosina,eipä kehumista.Suomen valtionvelka on täysin tuulesta temmattu tekosyy ja valhe kiristää suomalaisia.

Kun yrityslaki on 40 luvulta ,kuten työttömiä koskevat laitkin,ei parane rehenellä.
Suomalaiset potkitaan pihalle kun valtaa pitävien puolueiden sopimukset eu-kolhoosin kanssa niin vaativat:tarkoittaa juuri sitä että suomalainen ei ole kiva työntekijä koska palkka ja oikeudet pitää saada ajettua alas ja siinä tarvitaan näitä "asiantuntijoita" joita tupsahtelee kataisen "housut nilkoissa "filosofista kaikenlaiseen tyyppiin.

Siinä sentään onnea että suomi on ykköspaikalla holhousmaana ja hinnoiltaan ykkösluokassa kiskurinmaineellaan.

Suomessa on 700 000 työtöntä ja lisää otettiin veronmaksajien rahoilla elämään,ja nuorista 70 000 syrjäytymisvaarassa,niiden 6000 kpl.mielenterveysongelmaisen vuosivauhdilla lisääntyvän lisäksi voi,voi.Tarkoitus on siis maksattaa ns.keskiluokalla takuueläkkeiden saajat (90-luvun "maahanmuuttajat 10 000 tulossa)ja herrojen bonuseläkkeet sekä elättää eliitin lauma eu-kolhoosisn ytimissä ja valtioissa joilla on velkaa niskassa ilman omaa syytään.

Suomi ei ole mitään velkaa yhdellekkään maalle jota nyt elätätte veronmaksajat.

Kyllä se mainostoimisto osaa kuvia muokata ja rakentaa "ulkokuorta"siihen se jää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Mitään ns.uudistuksia eivät ole tehneet keskusta,kokoomus ja
sdp(blogistin ent.puolue!!huom.)Suomessa ovat valtaa pitäneet

Porvarienemmistö eduskunta on ollut -87 lähtien. Kok,kepu,Rkp

-03-19 Kepu,kok,rkp,vihr,krst,Ps 6-2 vasemmistoa sdp,vasem.

Jo Lipposen aikana oli sdp 59,vas12 Yht71-129 muut puolueet.

EU ,Porvarit,Maastrichtin sopimus-92
Työttömien kyykytys joka alkoi Ahon aikana -94. Jatkui-96-08-10-ja nyt.
Nyt viedään loppuun Sipilän hallituksessa.
Palkat alas
AY alas
Sosiaaliturva alas
eläkkeet alas.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Luin tuon -92 lakivaliokunnan asiakirjoistas jo muutama vuosi sitten.

Sosiaaliturvasta työhön EU-maissa

"Keskeinen periaate täällä on se, että jos pyydät hallitukseltasi sosiaalietuutta, hallituksellasi on oikeus, kenties jopa velvollisuus, pyytää vastavuoroisesti jotakin sinulta. Tämä on sosiaalisen sopimuksen perustavalaatuinen sisältö. Jokaisen oikeuden takana on velvollisuus."

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana

- Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe 1997 –julkaisusta.
-Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa, joustavuus palkoissa, (työvoiman) maantieteellinen liikkuvuus sekä
lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan

pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa
- lyhentämällä etuuksien kestoa sekä tiukentamalla järjestelmäkohtaisia sisäänpääsykriteereitä.
Tässä sovelletaan ns. työntöstrategiaa (push strategy)
-velvoittamalla etuuksien saajat aktiivisesti ilmoittautumaan työnhakijoiksi ja etsimään työtä oma-aloitteisesti sekä lisäämällä uusia ehtoja etuuksien saamiselle
– eli yksinkertaisesti sanoen tehdään elämä sosiaaliturvan varassa vähemmän miellyttäväksi ja houkuttelevaksi.

"Näin Suomi päätti:Huonot työehdot-Matalat palkat"!
Väitöskirja,Kananen
Talsa-11
Tänään väitelleen tutkijan mukaan suomalaisia on ohjattu sosiaaliturvapolitiikan avulla hyväksymään työehtoja, joita he eivät muuten hyväksyisi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #40

Lainaus:
"että jos pyydät hallitukseltasi sosiaalietuutta, hallituksellasi on oikeus,

Kun saat perustuslakiin kuuluvaa kansan sosiaaliturvaa ,itse maksamistasi verovaroista.Työttömyyden takia elantoon niin ?????

Kaikki Kelasta saatavat etuudet,vähennykset,tuet,eläkkeet,korvaukset on sosiaalietuutta,verovaroista.
Lapsilisistä,kotihoidontuista,luopumistuista lähtien.
Sosiaali ja terveysministeriön kirstusta,kansan omista verovaroista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vartiainen voisi herätä ja nousta sen torkkupeiton alta ja tulla arkitodellisuuteen. Näitä Vartiaisen esimerkkejä on mahdoton järkevillä syillä kommentoida, siksi jopa koomisia ne ovat. Suomen yritysmaailman suurinpana ongelmana on heikko, erittäin heikko johtaminen, vikoja etsitään työmarkkinoiden jäykkyydestä, eurosta, työttömyyskorvauksista, milloin mistäkin. Metallin sopimuksessa on muistaakseni kuutisenkymmentä erilaista mahdollisuutta soveltaa joustoa tes:n, mutta jos keskenäinen luottamus puuttuu, puuttuu kaikki ja ainakaan Vartiaisen ulostulot sitä luottamusta ei lisää.

Jukka Laine

Ihmisille pitäisi maksaa selvästi enemmän kotona olemista. Nyt tarkkana Vartiainen tai kannatus laskee 0.3. Kyllä EKP ne velat hoitaa.

Jukka Laine

Vartiainen ei ollutkaan kunnon demari. Nyt menen siwaan ja ostan mäyräkoiran.

Reijo Jokela

"Suomen yritysmaailman suurinpana ongelmana on heikko, erittäin heikko johtaminen"
Tuota lausetta lienee vaikea todistaa vääräksi.

Jukka Laine

Minä muistan 90-luvun vaihteessa kun naapurissa asuva tuurijuoppo kirvesmies kehui saavansa 200 markkaa tunnissa pimeästi. Nosti ansiosidonnaista kuten bussikuski, joka ajeli myös bussia pimeästi ansiosidonnaisella. Tälläinen terve kansantalous toimi, kun ay-liike ajaa pienen ihmisen asiaa.

Sitten tuli Lipposen-Niinistön hallitus, joka loi työvoimareservin nostamalla veroja ja heikentämällä työvoiman kysyntää, ettei ajauduttu takaisin täystyöllisyyteen. Palkkamaltti oli valtti. Investoijat pakenivat Suomesta ja muutamalle yritykselle valtio maksoi verot takaisin ja 3% kasvu hoisi vajeet. Hyvinvointivaltio pelastui ja maahanmuuttoa ei muka tullut.

Nyt paljastui ettei Vartiainen ole demari vaan taloustieteilijä. Kohta vaaditaan että oma palkka pitää ansaita. Ei tämä ole todellista. Kun on miljoona köyhää ja miljoona eläkeläistä, niin eikö valtio voisi maksaa kaiken?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiks ne porvarit ja pankit tehnyt ensin velat-91-95?

(nää nyt teki ne Saksan ja Ranskan pankkien "Kreikka" tuilla)
Sitten ne teki just saman mitä ne kepu,kok teki tuolloin ja nyt.
- Vääriä päätöksiä.
Leikkasi Tuposta työnantajille 3 mrd
30 mrd sosiaaliturvasta pääomille
60 mrd "hävisi" kai "navettojen maalauksiin" ,kuten nytkin.
Nuo vei ostovoiman.
65 000 yritystä meni nurin
15 000 teki itsemurhan (kun meni työ,koti,omaisuus ja terveys) (Tukes)
535 000 työtöntä.
Yle/elävä arkisto-90 lama

JK:Tapahtui kuulemma historian suurin omaisuuden uusjako.
Nyt kai II kun tuo oli I.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

"Minä muistan 90-luvun vaihteessa kun naapurissa asuva tuurijuoppo kirvesmies kehui saavansa 200 markkaa tunnissa pimeästi. Nosti ansiosidonnaista kuten bussikuski, joka ajeli myös bussia pimeästi ansiosidonnaisella. Tälläinen terve kansantalous toimi, kun ay-liike ajaa pienen ihmisen asiaa."

90-luku oli jo joskus. Silloin koettiin myös iso lama, ihmettelen, jos bussikuski on voinut pimeätä keikkaa tehdä, kirvesmiehellä se on asia erikseen, nykypäivänä seuranta vähän eri luokkaa, turha sotkea ansiosidonnaisilla olevia muutamaan yksittäistapaukseen ja liitot ovat jäsentensä edunvalvojia, ihan niinkuin EK:kin omiensa, sitä ihmettelen, kenen etua Vartiainen ajaa? Puolueesta toiseen hyppivä valtiotieteilijä......

Pekka Heliste

Napurini oli yrittäjä ja hän teetti urakat pimeästi ja teki konkurssin parin vuoden välein ja jätti verot ja muut maksut hoitamatta

Kaikki yrittäjät ovat roistoja ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Heikko johtaminen jaa...

Mistähän ne kaikki maailman kusipäisimmät johtajat on tänne Suomeen osuneet, kaikki ihanuus on Ruotsissa tai sitten Saksassa, uskoisko tuota.

Jos johjat kaikki on kusipäitä ja työntekijät kaikki on viattomia kärsijöitä, niin eihän tässä ole enää mitään tehtävissä.

Tällaista samanlaista paskapuhetta ja yleistämistä saa lukea koko ajan täältäkin ihan puolin ja toisin.

Yrittäjä on paha ja työntekijä riistetty.

Joku sanoi jossain vaiheessa, että vastakkainasettelun aika on ohi, paskapuhetta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paljon olet hyötynyt kepu ja kok hallituksen toimista -03-16?

Oletko koskaan huomannut kenen etuja ne ajaa?

"Suomeen on 2000 luvulla syntynyt yrittäjien köyhälistö"!
(toimeentulotukiluukulle)
YLE-11

Eikä yksikään ollut pörssi eikä perheyritysten vientiyritys.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vartiainen vois, yhteiskunnan maksama elätti kun on ja vailla tuottamatonta duunia, fokusoida voimavaransa päivätorkkujen ja höpöstelyn asemasta vaikka yhteiskunnan asioiden parantamiseen, esimerkiksi työllisyyden Kukas se Vartiaisenkin eläkkeen maksaa, kun ei noi nuoret enää pääse duuniin ? Ovat ilmeisesti ihan liian kalliita, ilmaistyövoimana työharjoitteluun kyllä oikein päteviä. Niin, ja pätkähommiin. Siinä sitten innolla perhettä perustamaan pikkupalkalla, ilman sunnuntailisiä. Hyvähyvä !

Vai sekö se on lääke halpatyövoimapulaan, kun otetaan ne Sipilän kutsumat tulijat kalliiseen vuosia kestävään ilmaiseen (?) koulutukseen. ( pts. lukemattomat insinöörit ja kirurgit ) ?

Kiitos Kokoomus, jälleen kerran. Teillä on kyllä hommat hanskassa, mutta hanskat vaan on siellä naulakossa minne Katainen ne unohti.

Reijo Jokela

Kommenttiin 28.
"Mistähän ne kaikki maailman kusipäisimmät johtajat on tänne Suomeen osuneet, kaikki ihanuus on Ruotsissa tai sitten Saksassa, uskoisko tuota".
Itse en lähtisi tuota käsittelemään niinkään henkilökysymyksenä, vaan johtamiskulttuurikysymyksenä. Siinä asiassa lienemme jälkijunassa ja pahasti.
Se, että puhuu suomen johtamiskulttuurista kivikautisena, ei poissulje sitä, etteikö joukkoon mahtuisi myös johtamisen huippuja.
Kun puhut tuosta vastakkain asettelusta, niin todelttakoon, että kyllä varmasti tuolta tekijäpuoleltakin mätää löytyy ja paljon, mutta tuo mätä olisi nimenomaan johtamisella poistettavissa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Alisuorittajia, eli työnsä huonosti hoitavia ei tarvitse irtisanoa tuotannollis-taloudellisin perustein vaan henkilökohtaisten syiden perustein, jolloin takaisinottovelvoitetta ei ole.

Reijo Jokela

"Alisuorittajia, eli työnsä huonosti hoitavia ei tarvitse irtisanoa tuotannollis-taloudellisin perustein vaan henkilökohtaisten syiden perustein, jolloin takaisinottovelvoitetta ei ole".
Jospa tuon on unohtunut tarinaa sepitelessä.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Vartiaisen kannattaisi jatkossa tarkastuttaa juttujensa sisältö jollakin työoikeuden perusopinnot läpäisseellä opiskelijalla. Ehkä puolueen lähipiirissäkin joku osaava juristi on?

Ekassa tarinassa iskee karenssi. Tokasta en viitsi sanoa mitään.
Kolmas on surullinen. Osaamaton yrittäjä ei ole hoitanut lusperoa asianmukaisesti ulos ja rikkoo sitten kahta lakia epäonnisessa harjoituksessaan. Ja näiden takia muutetaan lakeja. Missä normi osaaminen on?

Kokoomus alentaa itseään toisen hallituspuolueen tasolle näillä sutkautuksilla. Toivottavasti hallituksen sekä työ että oikeusministeri yhdessä ojentavat Vartiaista aiheessa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jotenkin tulee mieleen tuosta alisuoriutujan irtisanomisskenaariosta, että ehkä Vartiaisella onkin ollut sen sijaan mielessä toinen skenaario, jossa hyvin työnsä tehneestä vakituisesta työntekijästä halutaan päästä eroon siksi, että hänet voitaisiin vaihtaa palkattomaan opiskelijaharjoittelijaan, jos yhtäkkiä on ilmennyt jälkimmäisen kaltaista työvoimaa olevan tarjolla lähialueen oppilaitoksissa. Tällaisia tilanteita voi hyvin tulla esiin ja tuleekin vähän koulutusta vaativissa työtehtävissä. Niiden setviminen on esimerkiksi PAM:in lakimiehille arkipäivää.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Vartiaisen kannattaisi jatkossa tarkastuttaa juttujensa sisältö jollakin työoikeuden perusopinnot läpäisseellä opiskelijalla. Ehkä puolueen lähipiirissäkin joku osaava juristi on?

Ekassa tarinassa iskee karenssi. Tokasta en viitsi sanoa mitään.
Kolmas on surullinen. Osaamaton yrittäjä ei ole hoitanut lusperoa asianmukaisesti ulos ja rikkoo sitten kahta lakia epäonnisessa harjoituksessaan. Ja näiden takia muutetaan lakeja. Missä normi osaaminen on?

Kokoomus alentaa itseään toisen hallituspuolueen tasolle näillä sutkautuksilla. Toivottavasti hallituksen sekä työ että oikeusministeri yhdessä ojentavat Vartiaista aiheessa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä on täyttä roskaa!:
"Koska saman alan yritys oli hiljattain lopettanut toimintansa kohtuullisen etäisyyden päässä, hän koetti houkutella alan osaajia lopettaneen yrityksen henkilökunnasta töihin. Ei onnistunut — ainakaan heti, koska työpaikkansa menettäneet halusivat ensin hieman ”huilata” ansiosidonnaisella."

Jos yrittäjä ilmottaa työpaikat avoimeksi työvoimaviranomaisille, niin ne jotka eivät lähde sopimusten mukaisiin palkkatöihin, lentää ns. "ikuiseen karenssiin" kuin leppäkeihäät!

Sitten on tietenkin näitä leipomoyrittäjiä, jotka ihmettelevät miksi työttömät ei tule töihin nolla €uron palkalla yhdeksäksi kuukaudeksi???
Lue tästä:

"Yle uutisoi eilen lieksalaisesta leipomoyrittäjästä, jolla oli ollut vaikeuksia saada riittävästi hakijoita rykrytoivaan työvoimakoulutukseensa. Uutinen jättää mainitsematta, että työskentely tuotantotyössä alkaa heti, mutta 9 kuukauden koulutusajalta ei makseta lainkaan palkkaa! Yritys lupaa koulutuksen jälkeen kaikille töitä ainakin kesäksi."

http://mrantaiso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201542-k...

Ja tietenkin moni media jätti tämän palkattomuuden uutisistaan pois...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nyt on tapetilla Fazerin tapaus:
Potki pois 40 työntekijää ja haluaa nyt rekrytoida 125 ilmaista työntekijää!!

Lue miten homma meni faktillisesti:
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Tämän jälkeen lue kuinka media sen kertoo:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/fazeri...

Nämä eivät ole yksittäistapauksia, voin listat tänne tusinan verran firmoja, jotka ovat nyt enemmän tai vähemmän boikotissa juuri näistä orjatyövoima sopimuksista johtuen.
Fazerilla on jo oma boikotti-facebook-ryhmänsä. (Viikkoa myöhemmin Fazer haki uutta tiedottajaa - mahtoi olla kuumat paikat kun jengi alkoi kyselemään Fazerin fb-sivuilla niin tiheästi, että aivan asiallisia kysymyksiä sensuroitiin.)

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuka tätä maata johtaa? USA konsulttifirma vai Ruotsin Ex-VM jonka Stub tilasi-14?

McKinsey laati vuonna 2007 ja 2010 Matti Vanhasen hallitukselle ohjelmaehdotuksen.
mm. työttömyysturvan ehtojen tiukentamista,
"sormeiltiin perustuslain Yhdenvertaisuuslakiakin.
Joulukuu-14
Yhdenvertaisuuslaki
12 §
Erilaisen kohtelun oikeuttamisperusteet työssä ja työhön otettaessa

Erilainen kohtelu työsuhteessa ja julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa sekä työharjoittelussa ja muussa vastaavassa toiminnassa samoin kuin työhön tai palvelukseen otettaessa
- on oikeutettua,
- jos kohtelu perustuu työtehtävien laatua ja niiden suorittamista koskeviin todellisiin ja ratkaiseviin vaatimuksiin ja kohtelu on oikeasuhtaista oikeutettuun tavoitteeseen pääsemiseksi.

Ikään tai asuinpaikkaan perustuva erilainen kohtelu on
- lisäksi oikeutettua, jos kohtelulla on objektiivisesti ja asianmukaisesti perusteltu työllisyyspoliittinen tai työmarkkinoita koskeva tavoite taikka
-jos erilainen kohtelu johtuu
-eläke- tai työkyvyttömyys etuuksien saamisedellytykseksi vahvistetuista ikärajoista.

Porvarit ja EU ajaa Banaanivaltiota ja viidakonlakeja EX -oikeusvaltio Suomeen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Hallitusohjelma sivut 15 ja 16: "Hallitus valmistelee 15.10.2015 mennessä vuoropuhelussa työelämän osapuolten kanssa työttömyysturvan uudistuksen, sisältäen työn vastaanottovelvoitteen tiukentumisen sekä velvoitteen osallistua aktivointitoimenpiteisiin […] mutta myös varmistaa nykylainsäädännön sanktioiden tehokkaan täytäntöönpanon."

Tässä vuoropuhelussa jää kokonaan pois työvoimatoimistojen asiakkaiden eli työttömien kuuleminen. Työpaikkoja arvellaan syntyvän ankarammilla rangaistuksilla. Pyörä keksitään uudelleen, kun entiset palkattomat työharjoittelut ja nykyiset työkokeilut nimetään uudelleen palkattomiksi työnäytteiksi."

Varsin Orwellimaista - 'New speak'tyyliin.

http://mrantaiso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220210-n...

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Keskiluokka maksaa veroissaan nämä "palkat" yritysten puolesta Kelasta!
Kauan aiotte suostua siihen ?

11.11.2014
Yle
Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa
Yli 35 000 suomalaista tekee jo töitä sosiaaliturvansa eteen.
- Forssalainen Minna Linna tekee viisi päivää viikossa töitä maatilalla.

Linna ajaa forssalaiselle hevostilalle joka arkiaamu.

39-vuotias Linna on työkokeilussa. Hän ei saa työstään palkkaa, vaan 9 euron kulukorvauksen. Lisäksi hän saa korotettua työmarkkinatukea. Omien laskujensa mukaan hänelle jää kuukaudessa käteen 600 euroa.
(työmarkkinatuki 580e/kk.Kyllä työ 20e aina kannattaa 20pv/kk)

Päivän aikana hän muun muassa lapioi lantaa, pesee hevosia ja siistii karsinoita.
(Mihin hän harjoittelee? 40v? paskoo luomaan eläkkeelle pääsyyn asti 0 eurolla vai?)

Hevostilan yrittäjä Veikko Leinonen joutuisi maksamaan
-Linnalle noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla.
-Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut.

Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle 0 euroa.

Leinonen on iloinen järjestelystä.
Nyt TEM mukaan on hyvin,hyvin iloisia yrityksiä jo 108 000.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Tämä tulisi jokaisen lukea, ja miettiä toden teolla onko tässä kyseessä ns. "reilu meininki".

Ei muuten ole. Tästä ilmaistyöstä tiedän lukuisia tapauksia, joissa kyse on systemaattisesta järjestelmän hyväksikäytöstä työnantajien puolella. Nyt jos koskaan on aika ruveta mittaamaan eettisesti mitä se paljon hoettu "hyvinvointivaltio" oikeasti tarkoittaa. Ja tämän sanon ihmisenä, josta ei saa edes väkivallalla uhkaillen minkään sortin vasemmistolaista.

Ehkä joku on tarkoittanut hyvääkin tällä työkokeilusirkuksella. En usko että kategorisesti kaikki viranomaiset ja poliitikot olisivat pahantahtoisia. Mutta herran tähden - nyt järki käteen, ja lopettakaa se kaltoin kohdeltujen kyykyttäminen. Näillä työkokeilujutuilla ei nykytoteutuksella saada ihmisiä työllistymään, kunhan mahdollistetaan mekanismi, joka perustuu pelkästään heikompien hyväksikäyttöön.

Toistan: tiedän lukuisia tapauksia, jotka ovat aivan päivänselviä tarkoituksellisia ja suunnitelmallisia ilmaistyön teettämisiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Johan sen järkikin sanoo että aivan älytöntä tehdä 0 eurolla työtä verovaroilla sosiaaliturvalla.

En tiedä minkä ikäinen Vartiainen on mutta kun 16v lähdin töihin-65 minulle kerrottiin miksi työtä tehdään.
Työtä tehdään siksi että hankkii itse elannon itselleen ja perheelleen ,työtä tekemällä.Oli häpeä jos joutui verovaroista hakemaan apua.
"Ei ole mies eikä mikään joka ei työllään perhettä elätä"! Sanoi vanhakansa.

Työ siis elannon vuoksi.Ei harrastuksena,eikä yritysten rikastuttamista varten .

Kun työstä maksetaan käypä palkka ,kulutus kasvaa.Verotulot kasvaa ja sitä myöden myös uusia työpaikkoja pienyrityksiin.Jotka työllistää eniten.

Eikä tarvitse olla edes penaalin terävinkynä kun tuon tajuaa.

ellei aja tarkoituksella kaksia työmarkkinoita.(joka Kataiselta lipsahti -10 kyselytunnilla)

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #46

Minäpä tiedän lukuisia kuntia, niiden sisällä on pieniä tehtaita, joissa 9 euron päiväpalkalla teetetään jos jonkinsortin duunia kunnalle, jonka ennen tekivät palkkaa saavat ihmiset, yksityiset työnantajat eivät ole edes pahimpia, tosin siellä kukoistaa nyt tämä "työharjoittelumeininki", etsitään monen vuoden kokemuksen omaavaa työharjoittelijaa ilmaiseksi työhön, sitä voisi kutsua orjatyöksi!

Näistä duuneista yhteiskunta ei saa verovaroja, tekijä ei saa rahaa kulutukseen ja elämiseen, näitä ei vain saisi mahdollistaa mitenkään!

TEM JA STM herätköön!

Reijo Jokela

"Sairaanhoitajat ja poliisit ansaitkoot sunnuntaikorvauksensa, mutta miksi estää muiden hyödyllistä työntekoa"?
Eli Vartiaisen ihannemaailmassa sairaanhoitaja olisi "ansainnut" sunnuntainkorvauksensa, mutta siivoja, joka samaan aikaan osaltaan mahdollistaa tuon sairaanhoitajankin työskentelyn ei olisi tuota korvausta ansainnut. Mihinkähän Vartiainen tämä "ansaitsemisen" perustaa?
Aika ssäälittävän selvästi käy ilmi, että tässä Vartiaisella ei ole mikään muu mielessä kuin kannatusluvut.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vartiainen taitaa olla sittenkin edelleen demari ? Nämä Vartiaisen kommentit kun putoavat suoraan SDP n laariin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lisää vaan sammakoita ja muita heikennyksiä työelämään .Lähtee SAK liitoista muunkin puolueen jäsenet demarien taa ,kuin mitä persuilta on jo huvennut.

Kun palkkaneuvottelut alkaa veikkaan "Riku Aallot"ja AKT ym . Lyövän sellaiset palkkavaatimukset pöytään että maa halvantuu täysin. Ei verovaroilla ja työllään yhteiskuntaa pystyssä pitävät n.3 milj.palkansaajat ihan mitä tahansa niele.

(ei vaikka kuinka aivopestäisiin tarinoilla yrittäjien "vaikeuksista".)

JK.Joko se Kok -10-15 puhuma työvoimapula on helpottunut?

Jukka Laine

Hohhoijaa....kaikki politikoijat voisi laittaa laivaan ja lähettää laivan vesille.
Kreikassa on varmaan ollut muutakin puuhaa kuin miettiä kannatuslukuja. Ja monessa muussa maassa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tsoki,tsoki.Tietenkin mennään sen mukaan kuten kokoomus jne.ns.valtapuolueet haluavat että:kun ensimmäisiä kertoja kokoomus halusi poistaa suoja(jo 2011) koskien suomalaista työvoimaa eli sen,että suomalaisia ei enää työllistetä ensisijassa kotimaassaan,tarkoittaa siis sitä oikeasti,ja he halusivat poistaa esteet ulkomaalaisten palkkaamisen suhteen,tarkoittaen sitä,että mm.hoitoala ,kokit,autonkuljettajat jne.jne.heidän arvottomiksi luettelemansa ammatit,ovat korvattavissa ulkomaalaisilla.Herätkää vai kuinka?

Tarkoittaa siis sitä että kuka tahansa ja millä alalla tahansa oleva mm.lääkäri voi tehdä diagnoosin vailla suomenkieltä (täydellistä,suomalaiselta vaaditaan suomi,ruotsi,englanti jne)

Kun reservissä entisen epäonnistuneen maahanmuuton seurauksena on ja oli tuhansittain ihmisiä.Onnea veronmaksajat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EI ihan niin.
Kepu,kok,rkp,krst-92-Maastrichtin sopimus
94 -EU

-Nämä etuudet eivät täytä Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia

Sosiaalinen peruskirja edellyttää,
- että minimimäärien tulee olla vähintään 50 %
kansalaisten mediaanitulosta eli 970 euroa kuukaudessa vuonna 2013.

Vähimmäistaso ei saisi missään tapauksessa alittaa
-40 % mediaanitulosta eli toissa vuonna 776 euroa kuukaudessa.

-Sairauspäivä-, äitiyspäivä-, ja kuntoutusraha sekä takuueläke ja työttömyysturvan peruspäiväraha
- rikkoivat 40 prosentin säännöstä.

Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa jäivät selvästi
-alle 50 prosenttia mediaanitulosta.
(Nyt 480,22e .Karenssissa leikataan 20%-40% KKO luvalla 2kk)
-15 90 0000 karenssia,Kelan mukaan.
(menikö leikatut rahat turkistarhaajien lomittajiin ,kuten -11?)

-Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kyllä on oudot luulot Juhanalla, että kun työvoimaa lähistöltä vapautuu, se tarkoittaisi tuosta vaan työhön pakottamista vieläpä kilpailijan leipiin. Monet kun työn loputtua ryhtyvät miettimään uutta uraa, mihin monestikin liittyy paikkakunnalta poismuutto ja siirtyminen uuden työnantajien leipiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Missä vaiheessa ja ajatusmaailmassa on annettu hänen kaltaiselleen voima ja vapaus käyttää sinun omia aivojasi,Sinun puolestasi?

Pekka Heliste

Vartiainen levittelee juoruja kuten itsekin mainostaa

1. Ansiosidonnaista saa vain n 40 % työttömistä , 40 % saa peruspäivärahaa ja 20 % ei saa mitään

Joten 60 % työttömistä on vapaa ansiosidonnaisen rasitteista.

Enkä usko, että tavallisella duunarilla on varaa vetää lonkkaa muutamaa kuukautta .
Olen seurannut nyt nuorten akateemisten elämää ja sinne on pesiytynyt tapa, että töitä tehdään pätkissä ja pätkien välillä lennetään esim Balille surfaamaan kolmeksi kuukaudeksi-Työkkäri ei tuona aikan reagoi mitenkään, joten lomailla voi riskittä.

Ja muutenkin työpaikkavirtojen mukaan 70 % työttömistä työllistyy tai lähtee koulutukseen kolmen kuukauden kuluessa.Tuonne 500 päivän tienoille ei yllä kuin n 3-5 % mutta heistä tuleekin työttömiä lopuksi elämää

Kysyin TEM:stä paljonko nopeammin nuo peruspäivärahaa/nollapäivärahaa saavat työllistyvät ansiosidonnaista saaviin nähden

Vastaus oli perusturvalla olevat työllistyvät hitaammin

2. Takaisinottovelvoite on voimassa vain, jos tehtävä johon palataan on 100 % 1:1 een irtisanotun entinen tehtävä

Jos yritystä kehitetään normaalisti niin tehtävät muuttuvat , samoin työnjako Ja erityisesti, jos halutaan jostain henkilöstä eroon niin tehtävää muutetaan hieman eikä velvoite ole voimassa.

Käytännössä takaisinottovelvoite toimii niin, että irtisanotut ovat etusijalla, mutta käytännössä työnantaja voi jättää epämiellyttävät ulos

3. Ravintola-alan ongelma on, että esim Helsingissä ravintoloilta puuttuu viikonloppuna 100000 asiakasta kun toimistot ovat suljettuja

Normaali yrittäjä lisää ilta/yö/sunnuntaipalveluun lisähinnan esim taksit, huoltofirmat etec

Ja tuo Vartiaisen vaatimus palomiesten ja sairaanhoitajien lisien säilyttämisestä on nepotismia eli lähipiirin suosimista. Nuo ryhmäöt kun ovat tärkeitä Kokoomuksen kannatuksella

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
3. Ravintola-alan ongelma on, että esim Helsingissä ravintoloilta puuttuu

Työvoimaa.Joka johtuu asuntopulasta ja kalliista vuokrista.
(joihin ravintola-alan pienillä palkoila ei ole varaa)

-Työvoimaa osin siksi että ketjuravintolat Fazzer ym.vaatii kokkeja joilla on ravintola-alan koulutus.
-Ei ketjuravintoloihin kukaan mene koulutustaan hukkaamaan .(A la Carten ruuan valmistuksesta ,pakastettujen "lehtipihvien" paistamiseen kuten AB.)

Luulisi Ravintoloihin löytyvän työkokeiluun Akavasta työttömiä korkeastikoulutettuja työttömiä insinöörejä,ym.
Akava kesäkuu-16
Työttömiä 57 000
AMKK työttömiä 65 000

Vai joko on TEM kahdet eri säännöt "työharjoitteluun" pakotetuilla?

Bisnes on aina bisnestä .Ilmainen työpanos verovaroista. Työttöminä joka alalta ammattitaitoista väkeä.Valitsee vai pätevimmän hallituksen luvalla 0 eurolla.Ei henkilöstökuluja yritykselle. Työpanos ilmainen.

Lisäksi hyötyä löytyy myös 0 eurosta

Asumistuki valuu rikkaille!
03.02.2014
Kansalaisten perusturvaa parantava asumistuki on kääntynyt vapaassa markkinataloudessa heikommassa asemassa olevien köyhdyttämisvälineeksi sekä rikkaimman tuloluokan rahastusautomaatiksi.

Rikkaimman tuloluokan taskuihin on siirtynyt vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen miljardeja euroja ja kuka tietää josko osa myös veroparatiiseihin.

Vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen on yhteisistä verovaroistamme
- kustannettua asumistukea maksettu yli 17 miljardia euroa,
-josta tulonjakotilastojen mukaan yli puolet on ohjautunut ylimmälle tuloluokalle,
- ”piiloteltuna” ja hiljaisena tulonsiirtona.
MST

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kaikki mitä olisin halunnut kommentoida tähän....no sanotaan rimanalitukseen on jo kommentoitu.

Sen voin vain lisätä, että jotenkin hämmentynyt olo blogistin ulosannista tulee. VATT:n entiseltä ylijohtajalta odottaisi hiukan muuta. Pari kolme yksittäistä esimerkkiä huhupuheiden ei factatietojen pohjalta.

Kantsii lukea oheinen Hesarin artikkeli
http://www.hs.fi/politiikka/a1428292589529

Poliittinen kunnianhimo lienee selättänyt tutkijan arvomaailman.

Käyttäjän KariKernen kuva
Kari Keränen

Näin 30 vuotta kolmivuorotyötä tehtaalla tehneenäni ja terveyteni osin siinä ohessa uhrattuani totean vain että...kokeileepa itse ja tulee sitten selittämään vuorolisistä ja sunnuntaikorvauksista.Maassa on aika iso sakki muitakin kuin poliiseja tai hoitajia jotka painaa yötäpäivää viikonloput läpeensä.Tutkimusten mukaan vuorolaisten elämä on muutamanvuoden lyhempi ja vaivoja huomattavasti ns. normiväestöä enemmän.Jos sattuu eläkeikään asti ehjänä pääsemään,lippu salkoon koska se on harvinaista.Tuon voin omakohtaisesti nähneenä ja kokeneena allekirjoittaa.Mutta ei ole mitään uutta että tällaiset pikkuseikat ja ihmiset nyt sattuvat unohtumaan viisasteluja laatiessa...jokainen voi miettiä kohdalleen korvaako joku lopultakin naurettava palkanlisä menetettyä elämänlaatua?Joillain aloilla voi olla ihan järkevääkin miettiä esim. työaikajärjestelyjä jos ne pystytään oikeudenmukaisesti ja vapaaehtoisesti toteuttamaan.Ei sillä työelämän jousto=työnantajan sanelu vakiotyylillä.Näiden Vartiaisten ihmiset ovat vain numeroita ajattelu on ikävä kyllä päivän sana nykyään.Unohtuu että ne ihmiset ainakin toistaiseksi sen oikean työn tässämaassakin tekevät,ja mahdollistavat sen Vartiaisenkin tilipäivän.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Ei tainnut Juhanan urbaanilegendat sytyttää lukijoita. Minua harmittaa kokoomuslaisten suhtautuminen palkansaajiin. Olin kolmekymmentä vuotta jatkuvasti tekemisissä työnantaja ja tekijä osapuolten kanssa. Vaikka kisa oli kovaa niin nk vanhan liiton työnantajapomot eivät koskaan puhuneet törkeyksiä tai alentuvasti työtä tekevistä ihmisistä. Varmaan syy oli yhteiset kokemukset ja elävä yhteys reaaliprosessiin.
Kun maassa on siirrytty lobbareiden ja ees taas politiikassa ja järjestöissä kiertävien verkostoitujajohtajien komentoon on tämä yhteys katkennut. Uskomukset ja ismit ohjaavat näköjään jopa lakia säätävien ajatuksia. Kämpin pisoaarilla tai Vimpelin Essolla kuullut taksitolpan topin kertomukset muuttuvat tosiksi.
Palkansaajien kohtalo on kyllä surkea. He ovat painolasti näköjään kaikkien mielestä ja ainoa virka on tuottaa veromarkkoja. Työttömillä on kohta jonku värinen tähti rinnassa ja digitaalinen jalkapanta jotta nähdään makaako sohvalla vai onko jo juopottelemassa. Tämän kommentin taso on samaa mitä esim kokoomuksen kansanedustajien blogeista saa lukea.
En tiedä koska muutos tapahtui. Jotain tekemistä sillä on parin amerikkalaisen konsulttitoimiston kanssa ja Ict alan amerikkalaisten johtamistyylien epäonnistuneessa käyttöönotossa.
Miksi muuten tämän lehden sivuilla huokailevien yrittäjien kauhutarinat ovat aina jostain kiikun kaakun minifirmasta minimipalkkoinen. Ei se ole peruste vetää johtopäätöksiä.
Tuo ansiosidonnaisella oleviin kohdistuva paskapuhuminen on yhtä vääristynyttä kuin hokema ..naisen euro on 80 senttiä. Sekin asia on oikeasti tutkittu ja olin siinä mukana. Selittämätön ero on jotain 5snt ja kaikki muu johtuu valinnoista. Mutta länkytys molemmista aiheista palveleekin muuta tarkoitusta eli ideologisia tavoitteita lähes raamatullisin perustein.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Kyllä huomaa että Vartiainen (ja kaltaisensa) eivät ole päivääkään tehneet oikeita töitä pienellä palkalla. Täysin eksyneet todellisuudesta, siitä mitä pienpalkkainen työntekijä Suomessa saa ja mitä sen eteen joutuu tekemään. Nämä elitistiset höpinät ovat täyttä jambotsamboa. Ota haaste vastaan ja tule toimeen matalapalkalla edes kuukausi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

AKAVA
Palkansaajajäsenenä työttömyysturvasi
Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon kautta.
Voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Ai ,ai .Siirtyy korkeastikoulutetutkin demareihin kun porvarit vainoo ansiosidonnaista päivärahaa. Sataa vasemmiston laariin .

Milla Ketola

Juuri näin. Minuakin kiinnostaisi nähdä miten nämä norsunluutornistaan huutelevat apinat maksaisivat vuokransa, laskunsa, vakuutuksensa, bensansa, ruokansa ja monet vielä elättäisivät mukulansakin siinä sivussa. Myös säästäminen on meikäläisillä ainoa tapa päästä esim. matkustamaan.

Tosiaan Vartiainen, ota haaste vastaan ja allekirjoita blogisi teksti sen jälkeen.

Toimituksen poiminnat