Juhana Vartiainen

Ranskalaiset huolissaan Suomen kriisitietoudesta

  • Ranskan johtava talouslehti uutisoi Suomen tilanteesta verkkosivuillaan tänään (17.4.2015)
    Ranskan johtava talouslehti uutisoi Suomen tilanteesta verkkosivuillaan tänään (17.4.2015)

Ranskan johtava talouslehti Les Échos haastatteli minua Suomen talouden tilanteesta ja tulevista eduskuntavaaleista. Haastattelu on nyt julkaistu: "Juhana Vartiainen: Beaucoup de responsables finlandais ne comprennent pas la gravité de la crise" . Julkaisen tässä Uuden Suomen lukijoille käännöksen alkuperäisestä haastattelusta:

 

"Juhana Vartiainen johtaa VATT:ia, valtiollista taloustutkimuslaitosta. Alle kaksi kuukautta on kulunut siitä, kun pääministeri Alexander Stubb vaalikauden avautuessa pyysi Vartiaista liittymään tiimiinsä taloudelliseksi neuvonantajaksi. Pitkäaikainen SDP:n jäsen on nyt eduskuntavaaleissa ehdolla Kokoomuksen riveistä. Ja Vartiainen onkin juuri laatinut Suomen kansantalouden heikkouksia ruotivan raportin, kirjoittajakumppaninaan Anders Borg, joka puolestaan on Kokoomuksen ruotsalaisesta sisarpuolueesta ja tuore ex-valtiovarainministeri. Vartiainen ja Anders Borg kirjoittivat yhdessä raportin ”Strategia Suomelle”.

 

Olet taloustieteilijä ja Kokoomuksen ehdokas. Aiemmin olit SDP:n jäsen, miksi vaihdoit puoluetta?

”Olen pettynyt suomalaiseen sosiaalidemokratiaan. Kun ikärakenne muuttuu ja työikäinen väestö vähenee, julkiseen talouteen syntyy kestävyysongelma. Oikea vastaus tähän haasteeseen on lisätä työn tarjontaa: eläkeikää nostamalla, työperäistä maahanmuuttoa kannustamalla ja naisten ja ikääntyneiden työllisyyttä edistämällä. Tällaiset uudistukset eivät kuitenkaan ole kelvanneet sosiaalidemokraateille, jotka sortuvat pikemminkin poliittiseen populismiin ja äänestäjien epäluulojen kosiskeluun.  Siksi maltillinen oikeisto on mielestäni paremmin nykytilanteen tasalla.  Ruotsissa viime vuosina toteutetut uudistukset ovat olleet menestys. Työllisyys kasvaa siellä n 50 000 hengellä vuodessa, mikä on ihan hyvä saavutus, julkistalous on vahva ja kokonaistuotanto kasvaa. Työmarkkinat ovat joustavammat. Tässä suhteessa meillä on puutteita.

Mitä mielestänne pitäisi näissä suhteissa Suomessa muuttaa?

Meidän työehtosopimusjärjestelmämme perustuu pitkälti kaikille samansuuruisina annettaville yleiskorotuksille. Ruotsissa ja Tanskassa yrityksillä on enemmän vapautta sopia palkoista yksilöllisesti ja palkkoja voidaan nostaa siellä missä se on perusteltua. Myös Suomen työttömyysturvajärjestelmä on antelias. Vaikka kieltäytyisitkin työtarjouksesta, voit silti saada 60-80% aiemmasta palkastasi kahdenkin vuoden ajan. Mielestäni tätä pitäisi uudistaa.

Syntyy vaikutelma, että kriisin syvyys on ymmärretty Suomessa varsin hitaasti …

Nokian menestys sokaisi monia vuosiin 2009-2010 asti. Se loi optimismia joka ei ollut perusteltua. Lisäksi työttömyys on kriisin aikanakin noussut suhteellisen maltillisesti, koska suuret ikäluokat ovat samaan aikaan siirtyneet eläkkeelle.  Muuten työttömyys olisi nopeasti noussut yli 10 prosentin. Tämäkään ei helpottanut sen oivaltamista, miten syvässä kriisissä nyt olemme.  Vieläkään kaikki poliittiset päättäjät eivät ymmärrä kriisin vakavuutta. Kreikkaa ja sen rakenteellisesti heikkoa julkistaloutta on toki käsitelty vaalikeskusteluissa. Suomi ei tietenkään ole likimainkaan yhtä syvässä ahdingossa, mutta on syytä ymmärtää että olemme samanlaisella tiellä, ellemme tee ongelmillemme mitään!"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokainen taaplaa tyylillään. Suomi on laitettava kuntoon myös suomalainen politiikka joka on rikki.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oikea vastaus tähän haasteeseen on lisätä työn tarjontaa"

Montako hakijaa per avoin työpaikka olisi sopiva suhde?

Jani Virtanen

On se hienoa, että kun porukkaa on poistunut työmarkkinoilta, se on vähentänyt työttömyyttä ja kun tulee lisää porukkaa niin sekin vähentää työttömyyttä. Ihan loistavaa - niin paitsi suomalaiset työttömät, jotka ovat rikkaruohoja.

Toimituksen poiminnat